CESME

Maandag 27 augustus
Besloten de eerste dag volledig aan zee door te brengen. We starten in een toeristentempo en gaan pas om 11 uur op weg naar het "strandje" dat we op het oog hadden. We komen via een sluipweggetje en een doorgang tussen drie plantenbakken die als obstakels bedoeld zijn, uit op een strandje met stoelen, kussens en parasol.

Een illegale Turk in Nederland is een ding, maar als illegale Hollander in Turkije te lopen is een ander vervelend ding. Dus Dick besluit de ingang op te zoeken en netjes te betalen voor de toegang. "Dat zou een Turk nooit gedaan hebben"", zei de controleur, toen Dick betaalde en hem op de hoogte stelde van zijn illegaliteit.
Zo promootte hij Holland in Turkije.

Tot zes uur doorgebracht op het strand en 's avonds lange tijd gepraat met een spastische zoon van de eigenaar van het pension. Geen domme jongen, maar het is wel moeilijk hem te begrijpen. Hij doet vooral technisch werk en hij spreekt Engels. Zijn vader en moeder niet. Zijn hobby is het maken van muziekcd's in mp3 formaat.

Dinsdag 28 augustus
Een dagje strand.
We hebben een mooi strandje uit de folder uitgezocht met een veelbelovende naam: de "Golden Bach". Een dolmus brengt ons er naar toe.
De eerste indruk is goed, mooi zand, helder water, geen bebouwing, niet te groot en niet te klein. Voor acht gulden huren we een gevlochten parasol en twee ligstoelen.

We zitten vlakbij de vloedlijn en het water is nog helderder dan we dachten.
Het mooie zandstrand loopt slechts heel geleidelijk af en is voor de kinderen ideaal.
Links van ons durft een lange Turkse jongen, misschien voor het eerst, zijn hoofd onder water te brengen. Later zwemt hij borstcrawl in kniediep water, zich voortbewegend met de handen over de bodem. Een soort menselijk reptiel.

Voor ons grote tegenstelling in badkleding.
Turkse vrouwen met lange broek, dichte t-shirts en hoofddoek. Zij wagen zich met de kinderen tot boven het middel in het water. Maar we zien ook bikinikleding, soms goed passend, soms slecht passend en alleen bedoeld lijkend om borsten en vetplooien voor uitzakken te behoeden.
Weinig buitenlanders, enkele Engelsen en Spanjaarden.
Regelmatig komt een jongen langs met een grote geëmailleerde emmer waarin zich gekookte maïskolven in warm water bevinden.
Iets minder vaak komt een man langs met een geëmailleerde schaal met gekookte mosselen. Zij worden netjes op een bordje gepresenteerd met een schijfje citroen. Ook krijg je er een afvalzakje bij. Wij durven het niet aan ze te eten i.v.m. onze darmperikelen.

Woensdag 29 augustus
Onze keus is nu gevallen op een ander strandje aan de andere kant van het schiereiland.
De wind komt nu vanuit zee en wordt "imbat" genoemd. Deze verkoelende wind uit zee maakt Cesme tot een aangename badplaats.
Omdat het strand meer open ligt naar zee, zijn er meer golven. Tot 50 m uit de kust kan men hier nog staan en dat maakt het strand vriendelijk. Hier wel veel vakantiewoningen, appartementen en hotels. Het grote Sheratonhotel domineert hier de baai.

Donderdag 30 augustus
Wederom gekozen voor de "Golden Beach". Nog een keer genoten van de badtaferelen van twee Turkse families. De twee moeders vermaakten zich uitstekend in het zeewater. Meer dan twee uur lagen ze te spetteren in het ondiepe water en gingen zelfs hoofddoekje onder. Na afloop verdwenen ze de duinen in. "Zeker omkleden", zei Willemijn.

` a                          

 

let op tekst bij handje!

 

illegaal strand

 

 

 

één van de vele fraaie baaien

 

 

 

golden beach