ISTANBUL

Vrijdag 3 augustus
Jan heeft ons alweer naar Schiphol gebracht en bij de gate nog een laatste afscheid van Nienke. Ze houden pa en ma goed in de gaten.
De vliegreis van 3 uur werd nog even spannend door heftige turbulentie boven Praag. Vele Turken dachten dat hun laatste uur geslagen had. Bij de landing het traditionele applaus.
Met moeite de bus naar het centrum van Istanbul gevonden, naar achteraf bleek het verkeerde centrum. Met de vertrouwde dolmus zijn we terecht gekomen in de wijk Aksaray. Ons tevreden gesteld met een armoedig hotel voor f 20.

Zaterdag 4 augustus
De dag goed begonnen met een verkenningstocht naar het Topkapi Paleis. Bracht ons op het idee thuis de film te huren van Topkapi met Peter Sellers uit 1961. Ook de haven in de buurt van het station van de Orientexpres bezocht.
We hebben daarna een bezoek gebracht aan het Archeologisch Museum. Willemijn werd gelijk verliefd op Alexander de Grote en een gebeeldhouwde atleet die haar bewondering opwekte.
Aan onze religieuze verplichtingen voldaan door twee moskeeŽn te bezoeken. Een van oorspronkelijk christelijke aard, de Aya Sophia, en een islamitische moskee, de Blauwe Moskee. De omslagdoek van Nienke en Jan kwam goed van pas. Dat iedereen zijn schoenen uit moest trekken, was duidelijk te ruiken.
Vervolgens geslenterd naar de vissershaven en een zeebaars op een terrasje gegeten met een volle Turkse wijn.

Zondag 5 augustus
We werden gewekt door vuilniswagens die om vijf uur 's morgens met veel lawaai het vuil voor de rest van de week opruimden.
Voor vandaag stond een bezoek naar de toplocatie "Het Topkapi Paleis" op het programma. We kwamen net voor de aankomst van vele. Echt de moeite waard. Top! Ook mooie uitzichten over de Bosporus. Een schatting van de waarde van de juwelen en schatten is niet te maken. Het moeten miljarden zijn. Geen Turkse Lira. Het harembezoek hebben we uit principiŽle redenen aan ons voorbij laten gaan.
We willen niet veel zeggen, maar het leven viel vroeger niet mee op Topkapi. Je moet er maar eens meer over lezen.
We rustten uit door een boottocht te maken naar de overkant, Uskudar. Daar hebben we geslenterd langs de kade van dit Aziatische deel van Istanboel.
We  zagen ook dat de stroming van Bosporus hier zeer krachtig is, geschat ongeveer vijf km per uur. De jongens in het water die met de stroom mee dreven, waren lopend bijna niet bij te houden.

Maandag 6 augustus
We leren al aardig de weg kennen in Istanboel. We vinden met gemak lopend het gerenoveerde aquaduct gebouwd door de Romeinen. Daarvoor hebben we nog een moskee (Shezade) bezocht. Weer lopend vinden we de Suleyman moskee, een van die karakteristieke moskeeŽn die het silhouet van Istanboel bepalen. We vonden het een mooie, ruime en lichte moskee.
Daarna hebben we de grote Bazaar opgezocht, mooi, maar heel anders dan de markten van Marokko.
We hebben wat rust genomen, want Dick heeft nu al darmproblemen en voelt zich zeer beroerd.
Wat later in de middag zijn we de Galata brug overgestoken om daarna met een ondergronds kabelbaantje door de "tunnel" omhoog te gaan naar een van de heuvels van Istanboel. Hier loopt een hele mooie lange winkelstraat met vele Westerse gebouwen. Door deze winkelstraat loopt ook een enkelspoors trammetje. Deze winkelstraat eindigt bij het Taksimplein. Dat is het plein waar we de eerste dag met de vliegtuigbus werden afgezet. Toen konden we ons nauwelijks orienteren, maar nu gaat het veel beter.

Dinsdag 7 augustus
Dick heeft een louterende nacht gehad en voelt zich veel beter.
We hebben de boot genomen naar de zgn. Prinseneilanden. Bij het vertrek is het fototoestel tussen de kade en het schip in het water gevallen. Weg fototoestel, weg foto's van maandag en begin van de dinsdag en de rest van de dinsdag.
We hebben ons op het derde eilandje (Heybeli Ada) laten afzetten. Een goede keuze, want we hebben een leuk plekje kunnen vinden om aan het strand te liggen.Op de terugreis hebben we het Aziatische station aangedaan om onze reis naar Ankara voor te bereiden.

                                   zonnescherm bij Top Kapi

a

let op tekst bij handje!
binnenplaats blauwe moskee

voor de Aya Sophia

dak Top Kapi

alexander de grote

 

voetenwasritueel voor de blauwe moskee

juwelen Top Kapi

uitzicht Bosporus

minaret van Aya Sophia